Składniki:
Sposób przygotowania:
- 700 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w cukrze. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w dużej misce, wymieszać, wyrobić dłońmi ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.
2. Piekarnik nastawić na 220 stopni i na chwilę włożyć do środka naczynie żaroodporne, aby się zagrzało. Następnie dno naczynia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia i uformować je rękami na owalny kształt (żeby się nie przyklejało, dłonie posypać mąką, wierzch ciasta też).
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 stopni. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do środka na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min
2. Piekarnik nastawić na 220 stopni i na chwilę włożyć do środka naczynie żaroodporne, aby się zagrzało. Następnie dno naczynia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia i uformować je rękami na owalny kształt (żeby się nie przyklejało, dłonie posypać mąką, wierzch ciasta też).
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 stopni. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do środka na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min
VIDEO:
Bardzo smakuje mi ten chlebek.
OdpowiedzUsuńPiekłam już kilka razy, super przepis
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedł meega ! Tylko dla mnie trochę za dużo soli. Następnym razem dam 1 łyżke i myślę, że będzie idealny
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Pieczemy góra dół czy termoobieg ?
OdpowiedzUsuńGóra-dół. Pozdrawiam.
UsuńWłaśnie robię chlebek z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam, jest przepyszne i ta chrupiąca skórka....hmmm....mniam
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie co do rodzaju mąki. Może to być tortowa czy inna np chlebowa będzie lepsza. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZarówno tortowa jaki Chlebowa nadają się do wykorzystania przy tym wypieku.
UsuńJak rozpuscic drozdze w cukrze? Bo nie rozumiem?:)
OdpowiedzUsuń:) Drożdże to rodzaj grzyba (jadalnego) który rozkłada sacharozę (cukier). Po wrzuceniu drożdży i cukru do jednego pojemnika następuje reakcja fermentacji (rozpuszcza się cukier w drożdżach).
UsuńInaczej: dodaj jedno do drugiego, zacznij mieszać to zobaczysz.
Czy można użyć suchych drożdży jak tak to ile . Z góry dziękuje
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek , piekę go 2 razy w tygodniu, ja gorący smaruje obficie masełkiem , pycha, polecam.
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą wyjęłam z piekarnika,pachnie i wygląda bosko
OdpowiedzUsuń