Domowy chleb, który zawsze się udaje

Chleb pięknie wyrasta, jest pyszny i miękki z lekko chrupiącą skórką. Z tego prostego przepisu korzystam na okrągło. 

Składniki:
  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka soli
dodatkowo: odrobina masła, garść bułki tartej


Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w cukrze. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w dużej misce, wymieszać, wyrobić dłońmi ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.



2. Piekarnik nastawić na 220 stopni i na chwilę włożyć do środka naczynie żaroodporne, aby się zagrzało. Następnie dno naczynia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia i uformować je rękami na owalny kształt (żeby się nie przyklejało, dłonie posypać mąką, wierzch ciasta też).
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 stopni. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do środka na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min





VIDEO:

14 komentarzy:

  1. Bardzo smakuje mi ten chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam już kilka razy, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wyszedł meega ! Tylko dla mnie trochę za dużo soli. Następnym razem dam 1 łyżke i myślę, że będzie idealny

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie. Pieczemy góra dół czy termoobieg ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię chlebek z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie upiekłam, jest przepyszne i ta chrupiąca skórka....hmmm....mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie co do rodzaju mąki. Może to być tortowa czy inna np chlebowa będzie lepsza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno tortowa jaki Chlebowa nadają się do wykorzystania przy tym wypieku.

      Usuń
  8. Jak rozpuscic drozdze w cukrze? Bo nie rozumiem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Drożdże to rodzaj grzyba (jadalnego) który rozkłada sacharozę (cukier). Po wrzuceniu drożdży i cukru do jednego pojemnika następuje reakcja fermentacji (rozpuszcza się cukier w drożdżach).
      Inaczej: dodaj jedno do drugiego, zacznij mieszać to zobaczysz.

      Usuń
  9. Czy można użyć suchych drożdży jak tak to ile . Z góry dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny chlebek , piekę go 2 razy w tygodniu, ja gorący smaruje obficie masełkiem , pycha, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika,pachnie i wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń