Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 4-5 papryk
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (2x200g)
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, przeciąć wzdłuż na pół i poszatkować na półplasterki. Cebule pokroić w grubsze piórka, a papryki w paski. Warzywa połączyć w dużej misce, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć je do dużego garnka wraz z sokiem, który puściły (nie odcedzać!). Gotować przez 45 minut, czasami mieszając. Następnie całość zblendować, dodać ocet, cukier, przyprawy i koncentraty pomidorowe. Zblendować jeszcze raz, a potem sos ponownie postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania (co jakiś czas mieszając) i gorący ketchup przelewać do czystych, wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać. Nie pasteryzować.
Witam ,ile taki ketchup może stać bez pasteryzowania?
OdpowiedzUsuńZ założenia pół roku na pewno. Ale u nas zostało 2 słoiki z 2020 i nadal są dobre do jedzenia. Także zahaczamy o sezon.
OdpowiedzUsuńDziękuję ale musi być w lodówce czy niekoniecznie ?
OdpowiedzUsuńZacienione miejsce. Najlepiej spiżarka. Piwnica lub półka do której nie dochodzi światło. Nie musi być to koniecznie lodówka.
UsuńWitam 1,5 szklanki cukru to jest za dużo. Dzisiaj robiłam dokładnie wg przepisu i wyszedł mi za słodki. Nie pomyślałam żeby dać 0,5 szklanki cukru i próbować jak smakuje i ewentualnie dosłodzić :/ poza tym szczegółem konsystencja, kolor oraz smak pasuje idealnie :) Może są jakieś sposoby żeby go odsłodzić? 😉
OdpowiedzUsuńJa robię i daje znacznie mnie cukru i dodaje jeszcze pieprz ziołowy i oregano. Najlepiej doprawić i zostawić aż ostygnie, zimny inaczej smakuje. Można zapasteryzowac następnego dnia.
UsuńJa znalazłam z 2018 i był ok, poza tym że troszkę zmienił kolor .
OdpowiedzUsuńZasada jest taka: cukru dajemy tyle ile octu
OdpowiedzUsuńja dodatkowo dodaje jeszcze czosnek jak blenduje i smak rewelacja :)
OdpowiedzUsuńJa robię co rok a le wychodzi tak kaszkowaty . Blenduję 2 razy i nic nie pomaga.
OdpowiedzUsuńW tym roku też już zrobiłam, muszę Wam podziękować za przepis. Polecam, polecam, polecam jest wielkie dzięki !!!!!!
OdpowiedzUsuńCieszymy się razem z Tobą, bo to na prawdę jest rewelacyjny keczup. Smacznego!!!
UsuńJa też bardzo dziękuję za przepis keczup przepyszny
OdpowiedzUsuńKeczup pierwsza klasa. Wszyscy znajomi robią. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń