Dżem z aronii - samo zdrowie

Każdy powinien mieć go w spiżarni. Jest dobry na nadciśnienie, wspomaga pamięć, poprawia kondycję organizmu. A do tego smakuje pysznie!

Składniki:
  • 2 kg dojrzałej aronii
  • 0,5 kg śliwek
  • 3 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 żelfix

Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem dżemu owoce aronii polecamy włożyć na 24 godziny do zamrażarki, wtedy trochę stracą na cierpkości. Następnego dnia aronię oraz wydrylowane śliwki umieścić w dużym garnku i zasypać cukrem. Owoce można podlać odrobiną wody. Smażyć - mieszając - na niedużym ogniu przez ok. 30-40 minut (do czasu aż owoce aronii zmiękną). Następnie owoce zblendować, a potem znów przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i żelfix, zagotować mieszając. Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoików, od razu zakręcać.







2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł żeby dodać śliwki, ja robię często i dodaję 3, 4 jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam według waszego przepisu, wyszedł przepyszny, polecam.

    OdpowiedzUsuń