Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2 kg dojrzałej aronii
- 0,5 kg śliwek
- 3 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 żelfix
Przed przygotowaniem dżemu owoce aronii polecamy włożyć na 24 godziny do zamrażarki, wtedy trochę stracą na cierpkości. Następnego dnia aronię oraz wydrylowane śliwki umieścić w dużym garnku i zasypać cukrem. Owoce można podlać odrobiną wody. Smażyć - mieszając - na niedużym ogniu przez ok. 30-40 minut (do czasu aż owoce aronii zmiękną). Następnie owoce zblendować, a potem znów przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i żelfix, zagotować mieszając. Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoików, od razu zakręcać.
Bardzo ciekawy pomysł żeby dodać śliwki, ja robię często i dodaję 3, 4 jabłka.
OdpowiedzUsuńZrobiłam według waszego przepisu, wyszedł przepyszny, polecam.
OdpowiedzUsuń