Prawdopodobnie najlepszy ketchup na świecie :) przygotowuje się go łatwo, a potrawy z nim smakują pysznie. Warto zrobić, warto mieć w spiżarce!
Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2 kg dyni (już obranej i bez nasion)
- 0,5 kg cebuli
- 4-5 papryk
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (2x200g)
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na dosyć cienką kostkę (tak jak widać na zdjęciu). Cebule pokroić w grubsze piórka, a papryki w paski. Warzywa połączyć w dużej misce, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć je do dużego garnka wraz z sokiem, który puściły (nie odcedzać!). Gotować przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie całość zblendować, dodać ocet, cukier, przyprawy i koncentraty pomidorowe. Zblendować jeszcze raz, a potem sos ponownie postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania (co jakiś czas mieszając) i gorący ketchup przelewać do czystych, wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać. Nie pasteryzować.
Ten przepis jest super, ja robię już druga porcję.
OdpowiedzUsuńZ dyni czy z cukinii ketchup pyszności i swojej roboty, DZIĘKI ZA PRZEPIS.
OdpowiedzUsuńa niby dlaczego nie pasteryzować
OdpowiedzUsuń