Różowa sałatka na zimę

Tak pysznej sałatki z buraczków jeszcze nie jedliście! Słoiki znikają ze spiżarni migiem i już wiem, że w przyszłym roku zrobimy podwójne zapasy :)

Składniki:
  • 2 kg białych buraków ćwikłowych
  • 3 czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 łyżki soli
zalewa:
  • niecała połowa szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 100 ml wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe


Sposób przygotowania:
Buraki ugotować (gotować ok. 20-30 minut), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Cebule pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Paprykę pokroić na małe paseczki. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do nich cebulę wraz z sokiem, który puściła oraz paprykę i umieścić w garnku. Z wymienionych składników przygotować zalewę, zalać nią warzywa, wymieszać. Całość postawić na ogniu i gotować przez 10 minut, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych, wyparzonych słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej