Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2 kg białych buraków ćwikłowych
- 3 czerwone cebule
- 1 żółta papryka
- 1,5 łyżki soli
- niecała połowa szklanki cukru (ok. 100 g)
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki oleju
- 100 ml wody
- kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować (gotować ok. 20-30 minut), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Cebule pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Paprykę pokroić na małe paseczki. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do nich cebulę wraz z sokiem, który puściła oraz paprykę i umieścić w garnku. Z wymienionych składników przygotować zalewę, zalać nią warzywa, wymieszać. Całość postawić na ogniu i gotować przez 10 minut, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych, wyparzonych słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej