Sałatka Brooklyn

Wystarczy na nią spojrzeć i już chce się zjeść! Pyyyszna sałatka z kurczakiem i brokułem w rolach głównych. A do tego sos czosnkowy...
Składniki:
  • 1 nieduży brokuł
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • mała puszka kukurydzy
  • 150 g sera feta
  • 2 garście płatków migdałów
sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować przez ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączyć, ostudzić. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem (można też vegetą) i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pomidory i fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
    2. W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami wg kolejności (od dołu): brokuł, pomidory, kurczak, kukurydza, feta, płatki migdałów. Każdą warstwę polewać sosem czosnkowym.