Składniki:
Sposób przygotowania:
- 1 nieduży brokuł
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- mała puszka kukurydzy
- 150 g sera feta
- 2 garście płatków migdałów
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować przez ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączyć, ostudzić. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem (można też vegetą) i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pomidory i fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami wg kolejności (od dołu): brokuł, pomidory, kurczak, kukurydza, feta, płatki migdałów. Każdą warstwę polewać sosem czosnkowym.
2. W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami wg kolejności (od dołu): brokuł, pomidory, kurczak, kukurydza, feta, płatki migdałów. Każdą warstwę polewać sosem czosnkowym.