Zawsze wychodzą miękkie i smaczne. Można je podawać na słodko z bułką tartą lub na słono, okraszone duszoną cebulką. W każdej wersji przepyszne!
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (gotować w osolonej wodzie)
- 250 g twarogu tłustego
- 1 jajko
- mąka pszenna (trochę ponad 1 szklanka)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć na stolnicę i uformować na kształt koła. 1/4 część ziemniaków odsunąć na chwilę na bok, a w ich miejsce nasypać mąkę - tyle mąki, aby wypełnić puste miejsce koła (patrz: zdjęcie). Do składników dodać z powrotem resztę ziemniaków, jajko, szczyptę soli oraz zmielony twaróg. Zagnieść ciasto (krótko - tylko do połączenia składników).
2. Stolnicę podsypać lekko mąką. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich wałeczki. Wałki kroić na ukos w ok. 2 cm grubości kluski.
3. W dużym garnku zagotować wodę. Kopytka wrzucać na wrzątek, gotować na wolnym ogniu, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu gdy wypłyną, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe kluski wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej
Kluseczki gotowałam wczoraj wg waszego przepisu, dzieciaki się zajadały, polecam przepis.
OdpowiedzUsuńW moim domu, też uwielbiamy takie kopytka z dodatkiem sera.
OdpowiedzUsuń