Zrobiłam to ciasto dla gości i zjedli je z ogromną przyjemnością. Naprawdę udane, przygotowane wg starego przepisu mamy.
Składniki:
- forma 35x24 cm
- ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek
- cynamon
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną włożyć na 1 h do lodówki, drugą na 1 h do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie 1 h ciasto z lodówki wyjąć, rozwałkować i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Jabłka obrać (pozbyć się gniazd nasiennych) i pokroić na ósemki. Kawałki jabłek ułożyć ciasno na cieście i oprószyć cynamonem.
2. Przygotować bezę: białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pianę przełożyć na jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach. Szybko i równomiernie rozsypać na pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
Właśnie dziś upiekłam, cała moja rodzinka się zachwyca i na jutro nic nie zostanie, pyszszności :)
OdpowiedzUsuńPiekę bardzo podobny i polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzi, piekę 30 min. w 180 st.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jabłek można mus jabłkowy
OdpowiedzUsuń