Można będzie podawać ją na zimno lub podgrzaną na patelni z odrobiną masła. Idealna do kotleta mielonego. Bardzo prosty przepis!
Składniki:
- 2 kg czerwonych buraków ćwikłowych
- 250 g białej cebuli
- 1,5 łyżki soli
- zalewa:
- niecała połowa szklanki cukru (ok. 100 g)
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki oleju
- 100 ml wody
- kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować (gotować ok. 30-40 minut), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Cebule pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do nich cebulę wraz z sokiem, który puściła i umieścić w garnku. Z wymienionych składników przygotować zalewę, zalać nią buraki z cebulą, wymieszać. Całość postawić na ogniu i gotować przez 10 minut, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych, wyparzonych słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej.
Robię podobna na zimę, wykorzystuję też właśnie do obiadu, robię tylko zasmażkę z masełka i maki i buraczki o kotlecików gotowe.
OdpowiedzUsuń