Smakuje tak jak słynne pralinki i robi się je ekspresowo, bez pieczenia. To ciasto po prostu rozpływa się w ustach!
Składniki:
- forma 24X24 cm
- 400 g śmietanki 30% lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- ok. 300 g jasnych herbatników
- wierzch ciasta:
- 2-3 garście płatków migdałowych
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, stopniowo, dodawać schłodzony mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Na koniec do masy dodać 6 łyżek wiórek kokosowych, zmiksować. 4 łyżki masy odłożyć - będzie potrzebna później na posmarowanie wierzchu ciasta. Pozostałą masę podzielić na 2 części.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę masy, a na nią drugą warstwę herbatników. Potem wyłożyć resztę masy i znów przykryć ją herbatnikami.
3. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Wierzch ciasta posmarować równomiernie odłożoną wcześniej masą i posypać płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dzięki za przepis, ciasto rozpływa się w buzi.
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę przepyszne:)
OdpowiedzUsuńHerbatniki miękną, czy pozostają twarde?
OdpowiedzUsuńMiękną. Warto użyć takich, które nie rozlecą się w drobny mak lub nie zamienią się w ciapkę.
UsuńA czy można zamienić herbatniki na krakersy ?
OdpowiedzUsuńTak. Wedle uznania i smaku, można podmienić na krakersy.
UsuńA czy zamiast wiorek kokosowych mogą być orzechy włoskie zblenderowane?
OdpowiedzUsuńMogą być zamiennie orzechy włoskie ale nie przesadzać z ilością, bo z masy zrobi się cement.
UsuńFaktycznie ciasto robi się szybko i rozpływa się w ustach. Jednakże, ze smakiem pralinek rafaello nie kompletnie nic wspólnego ��
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam na święta. Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń