Mmmm... Pachnące oranżadą puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Dziecinnie proste w przygotowaniu. Każdemu się uda!
Składniki:
- forma 25x36 cm
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka białej oranżady
- ok. 200 g borówek (można zastąpić innymi owocami)
- cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, dodać część mąki, następnie proszek do pieczenia, znowu trochę mąki, olej, resztę mąki, a na końcu oranżadę. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto borówki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
wyglada super, tylko jak przeliczyć szklanki na gramy, a mąka jaki typ tortów czy chlebowe?
OdpowiedzUsuńTIA
Standardowo 1 szklanka mąki to ok 150 gramów (3 szklanki to ~450 gramów)
UsuńDo ciast używamy mąki tortowej lub podobnej typu 500.
Niektóre szklanki mąka po 250 ml
OdpowiedzUsuńAle 150 gramów. Liczymy wagę, nie ciecz. Pozdrawiam.
Usuń