Będzie gotowy w godzinę! Wystarczy zmiksować składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Piernik wychodzi miękki, wilgotny i pięknie pachnie!
Składniki:
- forma: ok. 30x11 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- + garść skórki pomarańczy do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
2. Czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą polewą zalać wierzch ostygniętego piernika. Całość obsypać skórką pomarańczy.
Witam prawie Swiatecznie spisalamsobie przepis na Piernik w 5 minupieke go na NOWY LEPSZY ZDROWSZY ROK 2021 Pozdrawiamwykonawczynie tych pysznosci :):)
OdpowiedzUsuńOdkąd upiekłam to ciasto po raz pierwszy, moje dzieci domagają się go bez przerwy. Jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Jedyna uwaga - piekę go 75 minut w temperaturze 185 stopni (góra i dół) i jeszcze sprawdzam patyczkiem, bo może być niedopieczone. Super przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepisy.
OdpowiedzUsuń