Gwiazdorskie śledzie

Tak podane śledzie fenomenalnie sprawdzą się jako świąteczna lub imprezowa przekąska. Robiłam je wiele razy i każdy kto spróbował prosił o przepis :)
Składniki:
  • 800 g płatów śledziowych solonych a'la matjas
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka na twardo
  • 100 g żółtego sera
  • mały pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2 razy. Osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kosteczkę, połączyć w misce i dodać do nich majonez oraz śmietanę. Doprawić pieprzem, wymieszać. Na półmisku ułożyć kawałki śledzi i rozsmarować na nich sos z cebulą i ogórkami. Wierzch posypać jajkami utartymi na drobnych oczkach oraz utartym żółtym serem. Na koniec dodać posiekany drobno szczypiorek.







1 komentarz:

  1. Takich jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń