Tak podane śledzie fenomenalnie sprawdzą się jako świąteczna lub imprezowa przekąska. Robiłam je wiele razy i każdy kto spróbował prosił o przepis :)
Składniki:
- 800 g płatów śledziowych solonych a'la matjas
- 1 duża cebula
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- pieprz do smaku
- 2 jajka na twardo
- 100 g żółtego sera
- mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2 razy. Osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kosteczkę, połączyć w misce i dodać do nich majonez oraz śmietanę. Doprawić pieprzem, wymieszać. Na półmisku ułożyć kawałki śledzi i rozsmarować na nich sos z cebulą i ogórkami. Wierzch posypać jajkami utartymi na drobnych oczkach oraz utartym żółtym serem. Na koniec dodać posiekany drobno szczypiorek.
Takich jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń