Śledzie po sułtańsku z przepisu pani Danusi

Wyborne śledzie w pomidorowym sosie. Tak pyszne, że znikają ze stołu błyskawicznie. Polecam na wszelkie uroczystości i święta :)
Składniki:
  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 3 łyżki octu 10%
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 2 cebule
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:
1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do miski, zalać octem, wymieszać i odstawić na 30 min (co jakiś czas zamieszać). Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min, potem odsączyć na sitku. 

2. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem (10 min), dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Do cebuli dodać przecier oraz ketchup, gotować przez ok. 2 minuty, następnie dodać rodzynki i gotować jeszcze przez 1 min. Całość odstawić do ostudzenia.
3. Kawałki śledzi układać na półmisku (lub w słoiku) przekładając je sosem. Wstawić do lodówki. Można je przechowywać przez 1 tydzień.