Wyborne śledzie w pomidorowym sosie. Tak pyszne, że znikają ze stołu błyskawicznie. Polecam na wszelkie uroczystości i święta :)
Składniki:
- 400 g płatów śledziowych a'la matjas
- 3 łyżki octu 10%
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 2 cebule
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz, sól
- 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
Sposób przygotowania:
1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do miski, zalać octem, wymieszać i odstawić na 30 min (co jakiś czas zamieszać). Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min, potem odsączyć na sitku.
2. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem (10 min), dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Do cebuli dodać przecier oraz ketchup, gotować przez ok. 2 minuty, następnie dodać rodzynki i gotować jeszcze przez 1 min. Całość odstawić do ostudzenia.
3. Kawałki śledzi układać na półmisku (lub w słoiku) przekładając je sosem. Wstawić do lodówki. Można je przechowywać przez 1 tydzień.