Zapiekanki ekspresowe

Na domówce jako pierwsze zniknęły ze stołu, więc szybko przygotowałam dokładkę :) To świetny poczęstunek dla gości, szybki obiad lub kolacja.

Składniki:
  • 9 kromek chleba tostowego
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smak


Sposób przygotowania:
1. Pokrojone pieczarki poddusić na odrobinie masła, ostudzić i odsączyć. Paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na odrobinie oleju. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, szynkę pokroić na paseczki, szczypiorek posiekać. Składniki połączyć w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki majonezu. Farsz doprawić do smaku, wymieszać. 
2. Na blachę z papierem do pieczenia położyć kromki chleba, na każdą nałożyć farsz. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut. Podawać na ciepło.