Na domówce jako pierwsze zniknęły ze stołu, więc szybko przygotowałam dokładkę :) To świetny poczęstunek dla gości, szybki obiad lub kolacja.
Składniki:
- 9 kromek chleba tostowego
- 150 g żółtego sera
- 150 g szynki
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- mały pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smak
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone pieczarki poddusić na odrobinie masła, ostudzić i odsączyć. Paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na odrobinie oleju. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, szynkę pokroić na paseczki, szczypiorek posiekać. Składniki połączyć w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki majonezu. Farsz doprawić do smaku, wymieszać.
2. Na blachę z papierem do pieczenia położyć kromki chleba, na każdą nałożyć farsz. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut. Podawać na ciepło.