Zrobiłam to ciasto na imieniny i wszystkim bardzo smakowało! Prosty przepis bez pieczenia, z którym każdy sobie poradzi.
Składniki:
- forma 24x24 cm
- ok. 300 g jasnych herbatników
- słoik dżemu malinowego (400 g)
- 3,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- kostka masła (200 g)
- 4 łyżki mleka
- tabliczka białej (lub kokosowej) czekolady
Sposób przygotowania:
1. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować, mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, a na nie wyłożyć masę budyniową. Masę przykryć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich dżem. Na dżemie ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
3. Polewa: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zrobiłam! Okazało się pyszne, szybko zniknęło z wigilijnego stołu! Wprowadziłam drobne zmiany
OdpowiedzUsuń- nie dodawałam cukru, ponieważ galaretka miała już cukier
- zamiast dżemu malinowego użyłam porzeczkowego, żeby nie było za słodkie
- polewy z czekolady wyszło mi jakoś mało, ale posypałam wiórkami kokosowymi i wyglądało super
Dziękuję za inspirujący przepis!
pycha
OdpowiedzUsuń