Ciasto bananik

Pachnące bananami, mięciutkie i odpowiednio wilgotne ciasto. Po ten przepis sięgam często, bo ciasto zawsze pięknie wyrasta.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, jedynie do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.