Robiłam to ciasto już wiele razy. Wersja bez pieczenia jest ekspresowa, a ciasto tak pyszne, że stało się jednym z naszych ulubionych deserów. Polecam na każdą okazję!
Składniki:
- forma 24x24 cm
- herbatniki do wyłożenia spodu ciasta, ok. 150g
- 400g śmietanki 30% lub 36 %
- 500g serka mascarpone
- 4 łyżki stołowe cukru pudru
- 4 banany
- pół tabliczki startej czekolady mlecznej do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawać schłodzony serek mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć połowę masy, a na niej ułożyć banany (przecięte wcześniej wzdłuż na pół). Banany przykryć resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ciasta bez pieczenia to dla mnie idealna opcja. Takie bananowe chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto stężeje bez żelatyny? Tylko sam serek i śmietaną?
OdpowiedzUsuńNie, zrobi się papka.
Usuń