Rewelacyjne ciasto bez pieczenia! Tak bardzo nam smakuje, że robię je ostatnio co weekend. Bardzo prosty przepis!
Składniki:
- forma 24x24 cm
- podłużne biszkopty (ok. 250 g)
- 400 g śmietanki 30% lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 4 banany
- puszka masy kajmakowej (400 g)
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty (można je leciutko naponczować wodą z sokiem z cytryny lub ostudzoną herbatą). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie stopniowo dodawać schłodzony mascarpone. Ubijać do połączenia składników.
2. Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć przecięte wzdłuż na pół banany i przykryć je resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i przykryć drugą warstwą biszkoptów (też można je leciutko naponczować).
3. Biszkopty równomiernie posmarować masą kajmakową. Wierzch ciasta posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.