Ekspresowa wersja mojego ulubionego ciasta. Sprawdza się, gdy muszę szybko przygotować coś na słodko. Bez pieczenia, bez problemu.
Składniki:
- forma 24x24 cm
- jasne herbatniki (ok. 300 g)
- 3,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- kostka masła (200 g)
- puszka masy kajmakowej (400 g)
Sposób przygotowania:
1. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczone budynie. Chwilę gotować, mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować. Następnie, miksując, stopniowo dodawać do niego ostudzoną masę budyniową. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, a na nie wyłożyć masę budyniową. Masę przykryć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich masę kajmakową. Wierzch ciasta obsypać kilkoma pokruszonymi herbatnikami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.