Pyszna, mięciutka babka na oleju. Jest ekspresowa w przygotowaniu i zawsze pięknie wyrasta! Przepis dla każdego, a szczególnie dla zabieganych :)
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka pomarańczowa do posypania wierzchu
- forma: ok. 30x11 cm
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijać z cukrami na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Następnie do masy powoli wlać olej oraz kilka kropli aromatu i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać do masy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksować niezbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 55 min (do "suchego patyczka").
3. Przygotować lukier: do miseczki wlać 2 łyżki soku z cytryny. Partiami dodawać cukier puder i mieszać do momentu aż się rozpuści i otrzymamy lukier o jednolitej konsystencji. Ostudzoną babkę polać lukrem, wierzch posypać skórką pomarańczową.
Jestem pewna, że pyszna :) Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo ładny blog, czytelny, piękne zdjęcia i jak widać wszystko perfekcyjnie wygląda. super
OdpowiedzUsuńJest super piekę poraz kolejny z mieszanka do keksa jest super.
OdpowiedzUsuńWeszłam na tę stronę i nie pożałowałam.Bardzo mnie inspiruje.
OdpowiedzUsuńjutro pieke! Z pewnosvia bedzie pyszna
OdpowiedzUsuń