Składniki:
- forma 24x24 cm
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz: woda z sokiem z cytryny
- 500 ml konfitury lub dżemu brzoskwiniowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- niecała połowa szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i do masy stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, 25 min.
2. Dżem brzoskwiniowy zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
3. Ostygnięty biszkopt delikatnie naponczować i przykryć warstwą ostudzonego dżemu. Wstawić do lodówki, aby dżem stężał.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, dosypać cukier, zmiksować. Dodać ostudzoną (ale jeszcze płynną) żelatynę, zmiksować. Śmietankę szybko wyłożyć na warstwę brzoskwiniową, wierzch oprószyć wiórkami. Całość ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.