Co za sałatka! Polecam, bo każdy chwali! Pyszna, soczysta, pięknie pachnie koperkiem. Idealna na wszelkie spotkania przy stole.
Składniki:
- 250 g makaronu (np. muszelki)
- 1 saszetka sosu koperkowo-ziołowego
- 1/4 szklanki oleju
- 200 g wędliny drobiowej
- 3 jajka na twardo
- 1 ogórek szklarniowy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu z opakowania, przelać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do dużej salaterki. Sos koperkowo-ziołowy połączyć z olejem, zalać nim makaron i wymieszać. Wędlinę, jajka oraz ogórki pokroić w kostkę. Dodać je do makaronu. Całość zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników i dokładnie wymieszać.
Chętnie taką zrobię. Sałatki z makaronem są u mnie bardzo lubiane. ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy tu używamy tego sosu koperkowo ziołowego który w oryginalnym opisie jest do wymieszania z woda i olejem? dziękuję za odpowiedź. Julka
OdpowiedzUsuńTak, używamy sosu z saszetki i łączymy go tylko z olejem-już bez wody.
Usuń