Sałatka z pysznym sosem koperkowo-musztardowym. Pięknie wygląda na stole, jest lekka, a jednocześnie pożywna. I po prostu smakuje wiosną!
Składniki:
- 1 nieduży brokuł
- 5 jajek na twardo
- 1 ogórek szklarniowy
- pęczek szczypiorku
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł gotować przez 10-15 min w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą, odsączyć i ostudzić. Następnie podzielić na różyczki. Jajka pokroić w ćwiartki, ogórka w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Przygotować sos: majonez połączyć z musztardą, dodać posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
2. Na dnie salaterki ułożyć różyczki brokuła, a na nich ćwiartki jajek (5 ćwiartek odłożyć do dekoracji sałatki). Na jajkach rozsmarować połowę sosu. Następnie położyć pokrojonego ogórka i rozsmarować na nim resztę sosu. Wierzch sałatki udekorować ćwiartkami jajek, a wokół nich posypać szczypiorek.