Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g suszonych daktyli
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, zamieszać i odstawić na 10 minut.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać aż powstanie gładkie ciasto (na razie będzie gęste). Do ciasta dodać daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką.
3. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-50 minut (do "suchego patyczka"). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Daktyle to smaczny słodki dodatek. Fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuń