Sałatka na chrupiąco

Pełna smaku sałatka z ziarnami słonecznika. Robię ją bardzo często i chyba nigdy mi się nie znudzi! Sprawdzi się w zasadzie na każdą okazję - śniadanie, kolację, do pracy lub jako poczęstunek dla gości. 
Składniki:
  • 200 g drobnego makaronu
  • 150 g szynki
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki nasion słonecznika
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu z opakowania, przelać zimną wodą, odsączyć. Szynkę, jajka, paprykę i ogórek pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystko połączyć w dużej salaterce i zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników. Całość dokładnie wymieszać.