Szparagi w boczku - najlepsza przekąska

Pyszne, lekko chrupiące zielone szparagi owinięte wędzonym boczkiem i posypane parmezanem. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. W sezonie robimy je na okrągło!
Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów (12 szt.)
  • 6 plastrów boczku parzonego wędzonego
  • garść utartego parmezanu
  • odrobina oliwy/oleju

Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Podgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Po dwie łodygi zawijać plastrem boczku. Boczek spinać wykałaczką, aby się nie rozwijał. Tak przygotowane szparagi smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - aż boczek się przyrumieni. Gotowe obsypać tartym parmezanem.

2 komentarze: