Szybciutkie w przygotowaniu ciasto, które wyrasta bardzo puszyste i miękkie. Przepis sprawdzony wielokrotnie, ciasto zawsze się udaje.
Składniki:
- forma 24x24 cm
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 200 g truskawek
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. W osobnej misce przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ręką, aż powstaną grudki.
3. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wierzch obsypać kruszonką. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
Super
OdpowiedzUsuń