Rodzinny obiad w mgnieniu oka! Soczyste piersi z kurczaka pod smakowitą pierzynką z marchewki i pora. Bardzo proste danie, a robi wrażenie!
Składniki:
- ok. 800 g piersi z kurczaka
- 5 marchewek
- 1 por
- garść drobno posiekanego koperku
- 3 łyżki majonezu
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Mięso oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Marchewki zetrzeć na małych oczkach tarki, pora posiekać na półtalarki. Warzywa połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Następnie wyłożyć je równomiernie na kotlety. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 minut (połowa czasu pieczenia pod przykryciem, połowa bez). Przed podaniem wierzch dania oprószyć koperkiem.