Banalny przepis, a taki dobry! Panierowane szparagi przygotowuje się błyskawicznie. Sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych albo przekąska. Przepyszna podwójna panierka!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Podgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odsączyć. Jajko wbić do miseczki, doprawić pieprzem i rozbić widelcem. Bułkę przesypać na talerz, doprawić do smaku vegetą, wymieszać. Szparagi moczyć w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i jeszcze raz to samo - w jajku i w bułce. Smażyć je z każdej strony na rumiano, na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone szparagi odsączyć na ręczniku papierowym.
Teraz bardzo często robię szparagi w takiej panierce z Waszego przepisu dzięki:)
OdpowiedzUsuń