Ciasto wyrasta pięknie, jest bardzo puszyste. Gotowe będzie w godzinę, w czym czas naszej pracy to jedynie jakieś 15 minut, bo potem już tylko wstawiamy do piekarnika. Pyszne!
Składniki na 10 słoików 0,5 l:
- forma 24x24 cm
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
- ok. 200 g czerwonych porzeczek
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Jajka z cukrami utrzeć mikserem na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Połowę ciasta odlać do drugiej miski, dodać łyżeczkę kakao i zmiksować.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw przelać do niej ciemne ciasto, a następnie jasne. Wierzch posypać porzeczkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.