To zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na przetwory z ogórków. Świetny dodatek do obiadów, wędlin, kanapek czy dań z grilla. Te ogórki są po prostu wyśmienite.
Składniki na 5 słoików 0,5 l:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka miodu
- 5 gałązek kopru z kwiatem
- 10 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać, pokroić na plasterki. Następnie zasypać solą i odstawić na 1 godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie ogórki odsączyć z powstałego soku. Do każdego słoika włożyć 1 gałązkę kopru, a następnie układać ogórki - nie upychać, raczej luźno. Dodać po 2 ząbki czosnku (każdy ząbek przekroić wcześniej wzdłuż na pół) oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Wodę, ocet, cukier i miód zagotować. Ciepłą zalewą zalać ogórki, słoiki zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min.
Pyszna sałatka zrobiłam kilka słoików na wypróbowanie wszystkim domownikom bardzo smakuje .na drugi rok narobię więcej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis