Ciasto ma delikatną, aksamitną konsystencję, doskonale orzeźwia i smakuje znakomicie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i tak pyszne, że zjedliśmy całe w jeden dzień!
Składniki:
- forma ok. 36x21 cm
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- 200 g borówek
- 2 galaretki agrestowe
- ok. 100 g herbatników
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia (co jakiś czas można zamieszać). Ser zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewać ostudzoną całkowicie (ale płynną!) żelatynę. Masę serową przełożyć na herbatniki i ułożyć na niej borówki. Całość wstawić do lodówki.
2. Galaretki przygotować wg przepisu z opakowania, odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną lekko tężeć, wylać je na wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.