Zawsze robię podwójne zapasy tych ogórków - tak bardzo nam smakują. Idealne do kanapek, z dodatkiem czerwonej papryki. Po prostu najlepsze!
Składniki na 10 słoików 0,5 l:
- 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 2 duże papryki
- 1 l wody
- 3,5 szklanki cukru
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 20 kulek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka curry
- 2 płaskie łyżki soli
- 3,5 szklanki octu 10%
1. Warzywa dokładnie umyć. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry, a paprykę w paski (1-2 cm szerokości). Plastry ogórków układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać po 3-4 paski papryki.
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.
3,5 szklanki cukru na litr wody? To będzie syrop, nie zalewa.
OdpowiedzUsuńNie będzie syrop, jak doczytasz przepis to zobaczysz że w zalewie jest też 3,5 szklanki octu. Mamy więc 50/50, a nie syrop. Proponuję zrobić, przekonać się i wtedy będzie wiadomo co i jak.
UsuńRobiłam już po inne lata...i teraz robię 10 słoiczków...zaraz zalewam....są pyszne!!!
UsuńZrobiłam te ogóreczki sa przepyszne:) dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne , dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuńWspaniałe ogóreczki👌
OdpowiedzUsuń