Smakowity słodko-kwaśny deser - idealny do kawy lub herbaty. Ciasto robiłam już kilka razy, jest bezproblemowe i zawsze się udaje.
Składniki:
- forma 24x24 cm
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel cytrynowy
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
1. Warstwa rabarbarowa: rabarbar obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Dodać cukier. Całość podlać odrobiną wody i zesmażyć, od czasu do czasu mieszając. Gotowy rabarbar odstawić do ostudzenia.
2. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na szerokość formy i wyłożyć na jej spód. Na ciasto wyłożyć ostudzony rabarbar.
3. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel (proszek) i zmiksować. Pianą przykryć rabarbar.
4. Kruszonka: składniki na kruszonkę wymieszać w misce, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać pianę.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.