Moc witamin w jednej sałatce. Wszystkie składniki zerwałam we własnym ogródku, dodałam do nich pyszny sos i gotowe! Samo zdrowie. Sprawdzi się do obiadu lub grilla.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej lub masłowej
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 15 liści buraka czerwonego
- 15 liści szczawiu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 szczypty suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa i liście dokładnie umyć. Liście sałaty, buraków i szczawiu porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki oraz obrane ze skórki ogórki pokroić na półtalarki. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć w salaterce, zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników i dokładnie wymieszać.