Po prostu znakomite. Pyszna zakąska, dodatek do kanapek, wędlin czy obiadów. Każdy, kto ich spróbuje, prosi o przepis. W mojej spiżarni obowiązkowo!
Składniki na 10 słoików 0,5 l:
- 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 1 l wody
- 3,5 szklanki cukru
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 20 kulek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki kurkumy
- 2 płaskie łyżki soli
- 3,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebule obrać i pokroić w grube piórka. Ogórki układać pionowo (dosyć ciasno) w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać po 2-3 kawałki cebuli oraz po 1 ząbku czosnku.
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu zakręcić. Pasteryzować przez około 5-7 minut.