Prosta, szybka, aromatyczna przekąska. Smakuje pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie doprawiona, znika z półmiska w mgnieniu oka!
Składniki:
- cukinia, ok. 800 g
- 2 jajka
- kubeczek kefiru, 250 g
- 8 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię cienko obrać i pokroić na plastry, ok. 0,5 cm grubości. Plastry umieścić w dużej misce, oprószyć wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać - tak, aby przyprawy obtoczyły wszystkie plastry z każdej strony. Jajka, kefir, mąkę i sodę zmiksować na gładkie ciasto. Plastry cukinii zanurzać w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano (ok. 3 minuty każda strona). Gotową cukinię odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym.
Jakie to pyszne jest, polecam.
OdpowiedzUsuńJasne że 😋 pyszne. Ja robilam również cukinie w panierce jak schabowe
OdpowiedzUsuń