Co roku robię takie zapasy. Zimą wystarczy podgrzać leczo, dodać podsmażoną kiełbasę z boczkiem i mamy obiad gotowy w kilka chwil. Co za smak!
Składniki:
- 2 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu nasion)
- 1,5 kg papryki (mix żółta i czerwona)
- 1,5 kg cebuli
- 0,5 kg pomidorów
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 sos pomidorowy z torebki
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta - do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię, papryki i pomidory pokroić w kostkę, a cebule w pióra. Wszystkie warzywa lekko posolić. Cebulę dobrze zeszklić na dużej patelni z rozgrzanym olejem (ok. 10 min), następnie dodać do niej paprykę i dusić razem jeszcze przez ok. 15 minut - do miękkości. Warzywa przełożyć do dużego garnka.
2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć teraz cukinię (ok. 10-15 min). Gdy zmięknie, dołożyć ją do garnka z cebulą i papryką. Warzywa podlać odrobiną wody i przez ok. 10 minut dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażyć pomidory, po czym je też dodać do garnka. Całość wymieszać.
3. Z garnka odlać do rondelka ok. 1 szklankę powstałego z duszących się warzyw soku. Do ostudzonego soku dodać sos z torebki oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać z powrotem do garnka z duszącymi się warzywami. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
4. Gorące leczo przekładać do słoików i od razu zakręcać. Pasteryzować przez ok. 15 minut.