Najlepsze ciasto z cukinii, jakie jadłam. Wilgotne, bardzo puszyste i miękkie. A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Przepis, który warto znać!
Składniki:
- forma 24x24 cm
- 600 g cukinii (waga po obraniu i usunięciu nasion)
- 4 małe jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 350 g mąki tortowej
- 0,5 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odstawić na 15 minut, aby puściła sok. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dolewać powoli olej. Zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i stopniowo dodawać do masy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować niezbyt długo - tylko do połączenia składników.
2. Z cukinii odlać powstały sok, lekko ją odcisnąć i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut, funkcja termoobieg. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.