Najlepszy domowy pasztet z cukinii i marchewki

Prosty w przygotowaniu, pełen smaku, aromatyczny pasztet. Jest lekko wilgotny, pięknie się kroi i tak bardzo nam smakuje, że w sezonie na cukinię robię go co tydzień.
Składniki:
  • forma ok. 10x30 cm
  • 1 szklanka cukinii utartej na grubych oczkach
  • 0,5 szklanki utartej marchewki
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • 1,5 szklanki bułki tartej (+ garść do posypania wierzchu)
  • 200 g startego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • płaska łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Oddzielić żółtka jajek od białek. Żółtka ubić mikserem na jasny krem, a białka osobno - na sztywną pianę.
2. W dużej misce połączyć wszystkie składniki - cukinię, marchewkę, cebulę, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki, czosnek oraz olej. Dodać żółtka, a na końcu białka. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. 
3. Pasztet przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać bułką tartą. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.