Prosty w przygotowaniu, pełen smaku, aromatyczny pasztet. Jest lekko wilgotny, pięknie się kroi i tak bardzo nam smakuje, że w sezonie na cukinię robię go co tydzień.
Składniki:
- forma ok. 10x30 cm
- 1 szklanka cukinii utartej na grubych oczkach
- 0,5 szklanki utartej marchewki
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1,5 szklanki bułki tartej (+ garść do posypania wierzchu)
- 200 g startego sera żółtego
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- płaska łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól i pieprz do smaku
1. Oddzielić żółtka jajek od białek. Żółtka ubić mikserem na jasny krem, a białka osobno - na sztywną pianę.
2. W dużej misce połączyć wszystkie składniki - cukinię, marchewkę, cebulę, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki, czosnek oraz olej. Dodać żółtka, a na końcu białka. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
3. Pasztet przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać bułką tartą. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.