Ogórki kanapkowe w pikantnej zalewie. Dla wszystkich, którzy lubią wyraziste smaki. Super dodatek do kanapek, drugiego dania albo imprezowa przekąska.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 papryczka chili
- 1 l wody
- 3,5 szklanki cukru
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 20 kulek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka chili pieprz cayenne (mielone)
- 2 płaskie łyżki soli
- 3,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyć. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry, a papryczkę na paseczki. Plastry ogórków układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać po paseczku papryczki.
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.