Są lżejsze i delikatniejsze od placków ziemniaczanych. Można je zajadać jako samodzielne danie, albo podawać jako dodatek do innych dań, np. sosów z mięsem. Smakują znakomicie!
Składniki:
- 1 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu nasion)
- 1 nieduża cebula
- garstka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta - do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię i cebulę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cukinię odstawić na 15 minut, aby puściła sok. Następnie sok odlać i cukinię jeszcze odrobinę odcisnąć. Połączyć ją w dużej misce z cebulą i natką pietruszki, dodać mąkę i jajko. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Placki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano. Gotowe odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.