Jest bardzo prosta, szybka i bezproblemowa w przygotowaniu. Aromatyczna i zdrowa. Robiłam ją już wiele razy i zawsze każdy jadł z dokładką.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu nasion)
- 1 duży por
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki curry
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta do smaku
- ser feta i posiekana natka pietruszki do oprószenia zupy po wierzchu
1. Cukinię pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać gorącym bulionem (bulionu tyle, aby przykrył cukinię), dodać ziele angielskie i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie cebule pokroić w piórka, a pora na talarki. Przełożyć je na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko doprawić pieprzem oraz vegetą i podsmażyć do miękkości, co jakiś czas mieszając.
2. Cebulę i pora dodać do gotującej się cukinii. Całość doprawić 1/2 łyżeczki curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zupę gotować jeszcze przez ok. 30 minut - a dokładnie do momentu, gdy cukinia zmięknie. Następnie wyłowić ziarna ziela angielskiego i zblendować zupę na gładki krem.
2. Krem rozlewać do talerzy. Zupę posypać z wierzchu pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami lub bagietką.
Zrobiłam dzisiaj, kurcze to nie jest zupa, to PETARDA !!! Nieogę się od niej oderwać Super przepis 😁
OdpowiedzUsuńZupka pyszności, niesamowita w smaku, delikatna, a ser feta do niej to już strzał w dziesiatkę.
OdpowiedzUsuń