Mój prosty i niezawodny sposób na pyszne pulpety w sosie. Taki obiad posmakuje i dzieciom i dorosłym. Można podawać je z ziemniakami lub makaronem - jak kto woli.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej karkówka)
- 1 woreczek białego ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- czubata łyżka mąki
- pieprz, sól, vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso połączyć w misce z ugotowanym ryżem, surowym jajkiem i pokrojoną w kosteczkę, zeszkloną na patelni z olejem cebulą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz vegetą. Składniki wymieszać dokładnie (najlepiej dłońmi) i formować okrągłe pulpeciki. Następnie pulpety podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem - z dwóch stron na rumiano.
2. Pulpeciki przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem - wody tyle, żeby dobrze przykryła pulpety. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną na talarki marchewkę. Całość doprawić vegetą i gotować ok. 30 minut.
3. Przygotować sos: do rondelka wlać 1 szklankę zimnej wody, dodać mąkę, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką, aż składniki się połączą. Sos zahartować 1 łyżką wazową gorącej wody z pulpetów. Następnie wlać go do gotujących się pulpetów i wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.