Składniki:
- 600 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 woreczek ugotowanego, ostudzonego białego ryżu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- vegeta - do doprawienia cebuli i marchewki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki mąki
- przyprawy:
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kosteczkę, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Doprawić do smaku vegetą i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. 10 minut, mieszając. Ziemniaki oraz ryż przepuścić przez praskę. Dodać do nich podsmażoną cebulę z marchewką, natkę pietruszki, mąkę oraz wszystkie wymienione przyprawy. Składniki dokładnie wymieszać - najlepiej dłońmi. Formować okrągłe kotleciki, każdy obtaczać bułką tartą. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem po 2-3 minuty z każdej strony.