Rewelacyjne kotlety ziemniaczano-ryżowe

Pysznie doprawione, smażone na złoto, pachnące kotlety. Można je podawać jako samodzielne danie, albo z ulubionym sosem i surówką. Bardzo prosty przepis!
Składniki:
  • 600 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 woreczek ugotowanego, ostudzonego białego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • vegeta - do doprawienia cebuli i marchewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • bułka tarta, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kosteczkę, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Doprawić do smaku vegetą i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. 10 minut, mieszając. Ziemniaki oraz ryż przepuścić przez praskę. Dodać do nich podsmażoną cebulę z marchewką, natkę pietruszki, mąkę oraz wszystkie wymienione przyprawy. Składniki dokładnie wymieszać - najlepiej dłońmi. Formować okrągłe kotleciki, każdy obtaczać bułką tartą. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem po 2-3 minuty z każdej strony.