Ostatnio robi prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Ciocia dała ten przepis mamie, a mama mnie. Nie ma niedzieli bez tego deseru! Jest łatwe i ekspresowe w wykonaniu, nie trzeba nawet wyjmować stolnicy. Zawsze się udaje!
Składniki:
- forma ok. 33 x 21 cm
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 g margaryny/masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek (można też wykorzystać inne owoce sezonowe)
- cynamon
- cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukry, dodać 3 jajka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Rękami zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć dno formy: dłonie natrzeć olejem (ciasto będzie dosyć kleiste), odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i kłaść na dnie formy, aż kawałki przykryją cały spód.
3. Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka - jedno przy drugim. Posypać je cukrem i cynamonem.
4. Jabłka przykryć drugą połową ciasta: jak wcześniej - namoczyć dłonie w oleju i rozpłaszczone kawałki ciasta układać jeden przy drugim, aż przykryją owoce. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Już wypróbowałam, polecam wszystkim i dzięki za przepis:):):)
OdpowiedzUsuńJak wygodnie się to ciasto robi:) z każdymi owocami pyszny. Ja nalewam trochę oleju na talerzyk i odrobinę moczę dłonie w oleju i się nie przykleja ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo ciasto pieczemy z termoobiegiem czy góra-dol?!
OdpowiedzUsuńPieczemy góra dół.
UsuńPolecam wszystkim
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję,dziękuję za przepis,wygląda smakowicie😋
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, moje dzieci je uwielbiają
OdpowiedzUsuń