Krokiety ziemniaczane z kalafiorem

Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia! Krokiety są pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Można podawać je jako samodzielne danie albo z sosem, surówką, mięsem czy rybą.
Składniki:
  • 1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie, ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1/4 ugotowanego, ostudzonego kalafiora średniej wielkości
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty prażonej cebuli
  • przyprawa do ziemniaków, sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i kalafior przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz prażoną cebulkę. Doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej dłońmi. Z masy formować okrągłe kotleciki, każdy obtaczać bułką tartą. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.

2 komentarze: