Śledzie w oleju z cebulą

Szybki przepis na przepyszne śledzie. Mój tata przygotowuje takie na święta, imprezy i wszelkie spotkania przy stole. Sprawdzą się na każdą okazję!
Składniki:
  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 1,5 średniej cebuli
  • sól do posypania cebuli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, ok. 3 cm szer. Cebulę pokroić w grubszą kostkę i przelać wrzątkiem. Następnie skropić sokiem z cytryny i odrobinę posolić do smaku. Wymieszać. 
2. Śledzie ułożyć na półmisku i zalać olejem. Cebulę wyłożyć pośrodku śledzi. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły.