Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Makowiec wyszedł znakomity - słodki, wilgotny, po prostu idealny.
Składniki:
- forma 24x24 cm
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g)
- cukier puder do posypania ciasta
1. Miękką margarynę/masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do najniższych i partiami dodawać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć 3/4 części ciasta i równomiernie rozprowadzić. Następnie na ciasto wyłożyć masę makową. Do pozostałej 1/4 części ciasta dodać mleko i zmiksować na gładko. Rozrzedzone mlekiem ciasto wylać na warstwę makową i równomiernie rozprowadzić. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-65 minut. Przed podaniem makowiec oprószyć cukrem pudrem.